Slide background

Μεθοδολογία

Τον τελευταίο μισό αιώνα, το προσδόκιμο επιβίωσης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά 10 περίπου χρόνια, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες. Η τάση αυτή έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και μακροχρόνια φροντίδα, την ευημερία, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη και δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Όμως, εκεί που κάποιοι βλέπουν ένα πρόβλημα που γιγαντώνεται, το Αειθαλεία και άλλα παρόμοια προγράμματα βλέπουν νέες ευκαιρίες: τόνωσης της ευημερίας, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της silver economy και προώθησης του Ευ Ζην στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Η Πράσινη Βίβλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τη γήρανση και την προώθηση της αλληλεγγύης και υπευθυνότητας μεταξύ των γενεών αποτελεί τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο στηρίζεται μεθοδολογικά το Αειθαλεία. Τα κύρια συμπεράσματα που όρισαν τον τρόπο που δομήθηκε και λειτουργεί το πρόγραμμα είναι τα παρακάτω:

 

  • Οι δραστηριότητες εθελοντισμού προωθούν τη συνεργασία μεταξύ των γενεών και την αλληλεγγύη, ενώ παράλληλα δημιουργούν αξία και ωφελούν όλους τους εμπλεκόμενους από πλευράς εμπειρίας, γνώσεων και αυτοεκτίμησης. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να παραβλέπεται η σημαντική οικονομική αξία του εθελοντισμού.
  • Επιπλέον, ο εθελοντισμός συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Έρευνες συσχετίζουν τον εθελοντισμό με τη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και γενικότερα με την καλύτερη σωματική υγεία καθώς παρατηρούνται σπανιότερα κατάγματα και λιγότερη υπέρταση.