Στις 18 Μαρτίου 2009 η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, γνωστή και ως United States House of Representatives, ψήφισε το νόμο "για τον εθελοντισμό και την εκπαίδευση για τις Γενιές", ο οποίος τροποποιήθηκε λίγες μέρες αργότερα και μετονομάστηκε σε "Edward M.Kennedy Serve America Act. Ο Πρόεδρος Barrack Obama υπέγραψε το νομοσχέδιο στις 21 Απριλίου του 2009. Αυτό που ουσιαστικά έκανε ο εν λόγω νόμος ήταν η εκ νέου εξουσιοδότηση και χρηματοδότηση της Εταιρείας Εθνικής και Κοινοτικής Υπηρεσίας, γνωστής και ως "Americorps". Κάτι που οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των ευκαιριών παροχής υπηρεσιών για τους Αμερικανούς όλων των ηλικιών, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα μέλη της Americorps έφτασαν τις 250.000 το 2017 (έναντι 88.000 το 2010). Η εταιρεία παραμένει μέχρι και σήμερα μία ανεξάρτητη υπηρεσία της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η οποία υλοποιεί μία πολύ μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων εθελοντικής εργασίας, μέσω εθνικών πρωτοβουλιών και επιδοτήσεων σε διαφόρους τομείς. Αποστολή της είναι η προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, η εν γένει βελτίωση της ζωής τους, καθώς και η ενίσχυση των κοινοτήτων, μέσω της προσφοράς και του εθελοντισμού. Μετονομάστηκε σε Americorps το Σεπτέμβριο του 2020 και η δράση της κυμαίνεται γύρω από έξι συγκεκριμένους πυλώνες:
- Αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών : Επισκευή σπιτιών, βοήθεια σε επιζώντες, αποκατάσταση κοινοτήτων
- Οικονομικές ευκαιρίες : Κατάρτιση σε θέματα χρηματοοικονομικής παιδείας, σύνδεση πολιτών με θέσεις εργασίας
- Εκπαίδευση : Υποστήριξη μαθητών περίπου 9.500 σχολεία σε όλη τη χώρα, δημόσια ή ιδιωτικά.
- Περιβαλλοντική Διαχείριση : Διατήρηση φυσικών οικοτόπων, προστασία υδατικών πόρων, βελτίωση ενεργειακής απόδοσης κατοικιών
- Υγιές μέλλον, ενεργός γήρανση : Υπηρεσίες διαβίωσης και διατροφής σε εκατοντάδες χιλιάδες ηλικιωμένους, αντιμετώπιση της αστεγίας και της επισιτιστικής ανασφάλειας
- Οικογένειες βετεράνων και στρατιωτικών : Παροχή βοήθειας σε στρατιωτικούς και τις οικογένειες τους με θέσεις εργασίας, ευκαιρίες εκπαίδευσης κλπ.
Από την έναρξη της λειτουργίας της, η Americorps σχεδιάστηκε ώστε να διατελέσει ένα εθνικό πρόγραμμα υπηρεσιών που έχει τις ρίζες του σε κοινότητες και διευθύνεται από κοινοτικούς, θρησκευτικούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Παρά τις κατά καιρούς προκλήσεις, ως προς τη χρηματοδότηση της, η Εταιρεία κατάφερε με διάφορους μοχλούς πίεσης να κερδίσει τη βιωσιμότητα της, κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Στο πλαίσιο της πίεσης αυτής δημιουργήθηκε η Voices for National Service, οργάνωση που ηγείται της προσπάθειας για συνεχή αύξηση των πόρων της Americorps, δίνοντας τη δυνατότητα σε Αμερικανούς κάθε προέλευσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Η VFNS έχει παρέχει κατα καιρούς τεχνογνωσία προς τους νομοθέτες, για τον εντοπισμό προκλήσεων και πολιτικών λύσεων, πάντα με γνώμονα την αδιάκοπη χρηματοδότηση εθελοντικών δράσεων. Ήταν δε από τους πρωτεργάτες όσον αφορά την ψήφιση του Serve America Act, ενώ πρόσφατα πριν από δύο χρόνια, ηγήθηκε μίας ιδιαίτερας επιτυχημένης εκστρατείας για εξασφάλιση 1 δις δολαρίων, μέσω του νόμου American Rescue Plan, ώστε να αυξηθούν τα προνόμια των εθελοντών της Americorps και να υποστηριχθούν ανάγκες ανθρώπων οι οποίοι επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημία του COVID-19.
Παρά τις αρχικές καθυστέρησεις στην υλοποίηση σχετικών δράσεων, το Serve America Act κατάφερε μετά από διάστημα 1 με 1,5 έτος να δώσει απτά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ΜΚΟ Earth Force, η οποία συνεργάστηκε με μειονεκτούντα παιδιά μέσης εκπαίδευσης ως μέρος του προγράμματος Summer of Service, το οποίο δίνει έως και 500 $ ανά άτομο για college tuition. Επίσης, η ομάδα Innovations in Civic Participation πρωτοστάτησε στην ιδέα πως στόχος είναι η διδασκαλία των παιδιών που κινδυνεύουν στις διάφορες κοινότητες, για το πως να γίνουν πιο ενεργά και χρήσιμα για αυτές. Αρκετά χρόνια αργότερα, επί πανδημίας COVID-19, τα περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπων που εργάζονται για φιλανθρωπικές οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των επιπτώσεων του covid. Αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά των τραπεζών τροφίμων, των καταφυγίων, των υπηρεσιών αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, των κέντρων πρώιμης φροντίδας και εκπαίδευσης κλπ. Πρωταρχικός στόχος ήταν φυσικά η σίτιση, στέγαση και φροντίδα ανθρώπων των οποίων η ζωή διαταράχθηκε από την ασθένεια, από την απώλεια θέσεων εργασίας κ.α.
Όσον αφορά τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, το νομοσχέδιο έδινε εξαρχής ιδιαίτερα κίνητρα για τη συμμετοχή τους σε εθελοντικές δραστηριότητες κάθε είδους. Ένα από αυτά είναι χρηματικό, καθώς το κράτος μέχρι και σήμερα χρηματοδοτεί με 1000 δολάρια οποιονδήποτε άνω των 55 ετών κλείσει περισσότερες από 350 ώρες εθελοντικής υπηρεσίας. Για την ίδια ηλικιακή ομάδα, το Serve America Act εξουσιοδότησε πρόγραμμα ονόματι "Encore Fellowship", το οποίο επέτρεπε σε εθελοντές της Americorps άνω των 55 ετών να υπηρετήσουν σε μία συγκεκριμένη λίστα οργανισμών, οι οποίοι υποστηρίζονται από κρατικές επιχορηγήσεις. Οι συχνότερες δράσεις στις οποίες συμμετείχε έκτοτε η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, έχουν να κάνουν με εκδηλώσεις για ημέρες μνήμης, όπως η 11η Σεπτεμβρίου, η επέτειος της δολοφονίας του Martin Luther King, καθώς επίσης και η Global Youth Service Day, η οποία εδώ και 35 χρόνια υμνεί τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων, ηλικίας 5 έως 25 ετών, στα κοινά. Ανάμεσα στα άλλα μέλη της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, το νομοσχέδιο έδωσε εξαρχής ιδιαίτερη βαρύτητα σε στρατιωτικούς και βετεράνους πολεμικών επιχειρήσεων, έτσι ώστε να εξασφαλίσει την ήπια αναπροσαρμογή τους στην πολιτική ζωή, καθώς και την αντιμετώπιση του οποίου μετατραυματικού στρες, μέσω της εθελοντικής προσφοράς.
Το Νομοσχέδιο Edward M. Kennedy Serve America Act, παρά τα δεδομένα οφέλη του, έχει όπως και τα περισσότερα νομοσχέδια τις δυσλειτουργίες του. Είτε λόγω της δομής του, είτε λόγω συγκεκριμένων διατάξεων. Δύσκολα όμως θα αμφισβητήσει κάποιος το ότι εκατομμύρια ανθρώπων διαμόρφωσαν το κοινωνικό τους προφίλ μέσω του ευγενούς αφηγήματος του εθελοντισμού και των σχετικών δράσεων. Ταυτόχρονα, αυτό γινόταν με μηδενικό κόστος προς το φορολογούμενο πολίτη. Το Νομοσχέδιο δε, φέρνει τις ρίζες του σε πολύ παλιότερες πρακτικές και πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Civilian Conservation Corps (επί προεδρίας Φρανγκλίνου Ρούσβελτ), στο οποίο νεαροί άνδρες περνούσαν από 6 έως 18 μήνες της ζωής τους σε έργα συντήρησης και κατασκευής γεφυρών και πάρκων, με αντάλλαγμα διάφορα είδη υποστήριξης προς τις οικογένειες τους. Οι εθελοντές που πολλαπλασιάστηκαν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ταξίδεψαν σε πολλά μέρη ανά την Αμερικανική Ήπειρο, γνωρίζοντας νέο κόσμο, ήθη έθιμα, δίνοντας πολλές φορές την ευκαιρία σε συνανθρώπους τους να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Σε έναν ιδανικό κόσμο, καμία κοινότητα δεν θα ήταν τόσο φτωχή ή περιορισμένη σε πόρους, ώστε να έπρεπε να βασιστεί σε σώμα εθελοντών για την όποια βοήθεια. Έστω και έτσι, το Serve America Act φαίνεται να έκανε τη ζωή αυτών των ανθρώπων λίγο έως πολύ καλύτερη.
Πηγή φώτο : abilitymagazine.com