Η εξοικείωση των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας με το internet. Η σημασία του εθελοντισμού.


"Χάνω κλήσεις, ραντεβού στο νοσοκομείο, ραντεβού στον οδοντίατρο, πιθανώς και άλλα πράγματα που μου διαφεύγουν", δηλώνει η 87χρονη Doris σε γνωστή αγγλική εφημερίδα. Η τεχνολογική επανάσταση και η χρήση του διαδικτύου και των εφαρμογών του σε καθημερινή βάση, είναι πολλές φόρες δύσκολη στη διαχείριση της ακόμα και από ανθρώπους σε ηλικίες όπως 30 και 40. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς, το πόσο δύσκολο είναι για τους ανθρώπους σε προσυνταξιοδοτικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς να προσαρμοστούν στην ταχύτητα με την οποία οι εφαρμογές αυτές αλλάζουν, αλλάζοντας ταυτόχρονα και τον τρόπο διάδρασης μας με τον έξω κόσμο.


Ως γνωστόν, η ενεργός γήρανση έχει ως στόχο τη συνδυαστική ευεξία του σώματος, της ψυχής και της κοινωνικότητας του ανθρώπου, στις μεγαλύτερες ηλικίες . Η λέξη "ενεργός" ωστόσο προϋποθέτει μία συνέχεια και μία συνέπεια, όσον αφορά τη συμμετοχή και την εγρήγορση, έτσι ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόληψη και αφομοίωση των εξελίξεων, κυρίως στο επίπεδο της τεχνολογίας. Στη σημερινή εποχή, της ταχύτατης παραγωγής και απορρόφησης πληροφοριών, αλλά και της σμίκρυνσης του προσωπικού ιστορικού του καθενός μας στα τετραγωνικά εκατοστά ενός κινητού τηλεφώνου, είναι εξαιρετικά επιτακτική η ανάγκη για τη μετατροπή του διαδικτύου, από κάτι που απλώς εμποδίζει τον κόσμο να κάνει τις δουλειές του "κανονικά" στο εργαλείο το οποίο απλοποιεί στο έπακρο τις καθημερινές, μικρές και μεγάλες εργασίες.


Η ενεργός γήρανση, εκτός από το γενετικό παράγοντα, έχει και το "περιβαλλοντικό" κομμάτι το οποίο συνδέεται με τις συνθήκες διαβίωσης, τη διάδραση με το εξωτερικό περιβάλλον, την εξοικείωση με τις εξελίξεις στην επικοινωνία. Η γνώση και εμπειρία αυτών των ανθρώπων αποτελεί περιουσιακό και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Η προσαρμογή τους στις νέες τεχνολογικές και επικοινωνιακές εξελίξεις τους δίνει το δικαίωμα να διατηρήσουν επαφή με τις αντίστοιχες εργασιακές, να έχουν εμπεριστατωμένη άποψη για την εξέλιξη των κοινωνιών στις οποίες ζούνε. Κοινωνίες στις οποίες, η εκτόξευση της τεχνητής νοημοσύνης και της αντίστοιχης τεχνολογίας, θα πρέπει να συνδυάζεται πάντοτε με την ενσυναίσθηση των μεγαλύτερων.


Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο είναι η ανάπτυξη "ψηφιακής φιλίας", των μεγαλύτερων και ηλικιωμένων με τους νεότερους. Τα οφέλη είναι πολλά και ποικίλα, από την επανασύσφιξη σχέσεων με αγαπημένα πρόσωπα, μέχρι διευκόλυνση και αυτοματοποίηση πλήθους εργασιών της καθημερινότητας τους. Οι αλγόριθμοι των social media έχουν εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε κάθε περίπτωση ικανό ώστε να καθοδηγήσουν τους ανθρώπους αυτούς σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα τους, αναδεικνύοντας νέους τρόπους ώστε να εξασκήσουν τις ασχολίες τους, ακόμα και να ιδρύσουν τη μικρή επιχείρηση που πάντα ονειρεύονταν.


Όλα αυτά φυσικά θα παραμείνουν ευχολόγια, αν δεν υπάρξει η παρακίνηση των ανθρώπων αυτών από τους ίδιους τους εαυτούς τους. Σε αυτές τις κρίσιμες ηλικίες, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της απομόνωσης και απομάκρυνσης από κοινές ασχολίες και ομαδικές δραστηριότητες. Είναι όμως αξίες όπως αυτή του εθελοντισμού, οι οποίες μπορούν να δώσουν νέα πνοή σε αυτούς τους ανθρώπους, να τους παρακινήσουν ώστε να νιώσουν την επιθυμητή ευεξία, μέσα από την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και ταυτόχρονα στον εαυτό τους. Η διάδραση με συνομήλικους και με νέο κόσμο, η εξοικείωση με νέες μορφές επικοινωνίας, η προσαρμογή στο θαυμαστό νέο κόσμο παρά τη δεδομένη δυσκολία προσαρμογής τους, αποτελούν τα στοιχεία εκείνα της καθημερινότητας η οποία έχουν άμεση θετική επίδραση στην ενεργό γήρανση, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στους ηλικιωμένους να μεταλαμπαδεύσουν τις πολύτιμες γνώσεις τους, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την αυτοολοκλήρωση τους.