Η Κατερίνα, συνταξιούχος δασκάλα-ειδική παιδαγωγός και εθελόντρια του «Αειθαλεία», επέστρεψε στην τάξη!

"Η κα Κατερίνα ήρθε στις συναντήσεις της διεπιστημονικής μας ομάδας και έφερε τα ονόματα, τις ιστορίες, τις ζωγραφιές και τις εμπειρίες των μαθητών της, όπως και τα δικά της... τα βιβλία της, τις σημειώσεις της, την ιστορία της, και έμαθε τα δικά μας... τις τάξεις μας, το κάθε όνομα, την κάθε περίπτωση, φέροντας πρώτα από όλα με τη στάση και το παράδειγμά της τον ανθρωπισμό που χρειάζεται η ειδική αγωγή για να έχει νόημα."


"Η συνεργασία με την κυρία Κατερίνα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς μας έδωσε εφόδια και πρακτικές όχι μόνο για να διαχειριζόμαστε εντάσεις και δυσκολίες αλλά και για να μπορούμε να αντιληφθούμε αν κάποιος μαθητής/ κάποια μαθήτριά μας χρειάζεται περισσότερη βοήθεια. Ήταν πολύ προσιτή, απαντούσε σε όλες τις ερωτήσεις μας με ενδιαφέρον και φυσικά ήταν πολύ καταρτισμένη. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν ότι μοιράστηκε μαζί μας καταστάσεις που είχαν συμβεί στην ίδια ή τις γνώριζε πολύ καλά, γεγονός που μας βοήθησε γιατί είδαμε ότι υπάρχουν λύσεις και διάφορες μέθοδοι που μπορούμε και εμείς να χρησιμοποιήσουμε. Η συνολικότερη στάση της  μας έκανε να την εμπιστευτούμε και να ανοιχτούμε ακόμα περισσότερο. Θα ήταν πολύ χρήσιμο και αναγκαίο να την ξανασυναντήσουμε."


Τα παραπάνω λόγια συνοψίζουν τις εντυπώσεις που άφησε η κα Κατερίνα, εθελόντρια του Προγράμματος «Αειθαλεία», η οποία πραγματοποίησε εκπαιδευτικά εργαστήρια πάνω σε θέματα Ειδικής Αγωγής στους/στις εκπαιδευτικούς, συντονίστ(ρι)ες που εργάζονται στα Κέντρα Μελέτης και Δημιoυργικής Απασχόλησης της ΕΛΙΞ στον αστικό ιστό (Πατησίων 20-22), στη Δομή Φιλοξενίας στην Ελευσίνα και την Κόρινθο αλλά και σε εθελοντές και φοιτητές/φοιτήτριες που κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο συγκεκριμένο πλαίσιο. Tο Πρόγραμμα «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» είναι μια πρωτοβουλία της UNICEF σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο υλοποιείται σε συντονισμό με σειρά εταίρων, μεταξύ των οποίων και ΕΛΙΞ-Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας, η οποία ταυτόχρονα είναι και φορέας υλοποίησης του Προγράμματος «Αειθαλεία».Πιο συγκεκριμένα, οι εκπαιδεύσεις της είχαν ως αντικείμενο το πώς προσεγγίζεται η ειδική αγωγή σε πολυπολιτισμικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και τις αντίστοιχες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μαθητές προσφυγικού ή μεταναστευτικού υπόβαθρου, καθώς και οι μαθητές με μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες. Μέσα από συζήτηση πάνω σε προσδιορισμένες θεματικές ενότητες, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μία πλήρη εικόνα για τις διαδικασίες εντοπισμού και διαχείρισης των μαθησιακών και άλλων δυσκολιών, για τα κενά της εφαρμογής των μεθόδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης σε μαθητές μεταναστευτικού και προσφυγικού υποβάθρου. Τέλος και μέσω της παρατήρησης και παρέμβασής της σε συγκεκριμένο τμήμα, η κα Κατερίνα πρότεινε συγκεκριμένες τεχνικές διαχείρισης της τάξης και υποστήριξης των παιδιών. Με μεγάλη της χαρά, περιέγραψε την εμπειρία της :


"Ονομάζομαι Κατερίνα Ηλιακοπούλου. Είμαι 59 ετών, ζω στην Αθήνα, είμαι παντρεμένη με τον Διονύση και έχουμε δυο υπέροχες κόρες. Μετά από 33 χρόνια υπηρεσίας είμαι Συνταξιούχος δασκάλα – ειδική παιδαγωγός. Άκουσα για  το πρόγραμμα «Αειθαλεία» στον αγαπημένο μου ραδιοφωνικό σταθμό. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αναζητούσα δομές για να προσφέρω εθελοντική εργασία, κάτι που πάντα με ενδιέφερε. Ο τίτλος του προγράμματος με γοήτευσε, γιατί πιστεύω πως το πέρασμα του χρόνου και η συνταξιοδότηση δεν σημαίνουν απόσυρση από τη δράση και τη ζωή. Αντίθετα ανοίγουν νέους δρόμους προσφοράς και ενδιαφερόντων, αρκεί να είμαστε παρόντες. Ήρθα σε επαφή με τη Συντονίστρια του Προγράμματος «Αειθαλεία» κα Μάρα Βανδώρου και περίμενα με ανυπομονησία τα mail της ώστε να ενημερώνομαι για τις δράσεις του προγράμματος. Ένα από αυτά τα e-mail που εστάλη από την κα Βάνα Σταυρίδη με γέμισε ενθουσιασμό και συγκίνηση. Η συνεργασία με την ομάδα του ACE Project, για θέματα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, έκανε πράξη την πεποίθησή μου για την ανάγκη συνέχειας, τη σπουδαιότητα σύνδεσης του «πριν» με το «μετά» σε δράσεις, όπου όλοι μπορούμε να συνυπάρχουμε . Οι συνάδελφοι της ομάδας με τα νιάτα τους, τον δυναμισμό τους, τις γνώσεις και την εμπειρία τους συνυπήρξαν με μένα, που εκπροσωπώ μια παλιότερη γενιά με τη δική της δυναμική, τις δικές της γνώσεις και τη δική της εμπειρία. Έτσι έγινε αυτή η συνάντηση τόσο εύκολα και με τόση ζεστασιά! Ένιωσα και εκτίμησα το ενδιαφέρον και την αγωνία των συναδέλφων να προσφέρουν υποστήριξη σε όλους τους μαθητές τους, χωρίς διακρίσεις, μοιραστήκαμε προβληματισμούς, σκέψεις, προτείναμε καλές πρακτικές.

Αυτή η συνεργασία μου πρόσφερε έμπνευση, με βοήθησε να κάνω ακόμη ένα βήμα προόδου.


Σας ευχαριστώ θερμά!


Αθήνα, Δεκέμβριος 2023"


Ο σκοπός του προγράμματος «Αειθαλεία» είναι προφανής. Το να υπάρξουν πολλές ακόμα μαρτυρίες εθελοντών και εθελοντριών, ανάλογες με αυτές της κας Κατερίνας. Μέσα από τις δράσεις του project, ελπίδα όλων των εμπλεκομένων είναι η συμβολή στη μεγάλη προσπάθεια για έναν κόσμο συμπερίληψης και προσφοράς όπου οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας θα συμμετέχουν ενεργά και θα αναγνωρίζονται ως ένας πολύτιμος κοινωνικός πόρος, όπως τους αξίζει. Σε μία χώρα η οποία γηράσκει επικινδύνως, όπως η Ελλάδα, η ενεργός γήρανση αποτελεί τη μόνη διέξοδο και στρατηγική για καλύτερη υγεία των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και για βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας.