Ιωάννινα 08/06/23- Workshop για το πρόγραμμα «Αειθαλεία»

Την Τετάρτη 7/6/2023 πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο χώρο του 1ου ΚΑΠΗ Δήμου Ιωαννιτών, εργαστήριο στο πλαίσιο του προγράμματος «Αειθαλεία» με σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελεχών κοινωνικών υπηρεσιών του «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.», ωφελούμενων των ΚΑΠΗ και γενικότερα ατόμων  της Τρίτης Ηλικίας, για την αναγκαιότητα προώθησης της ενεργού γήρανσης μέσω οργάνωσης καινοτόμων δράσεων εθελοντικής προσφοράς.


Στο πλαίσιο του εργαστηρίου απεύθυναν χαιρετισμό, αλλά και έκαναν σημαντικές παρεμβάσεις, κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης συζήτησης, η Αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας –Κοινωνικής Αλληλεγγύης- Συνοχής και Δημόσιας Υγείας  Αγνή Νάκου.  ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» κος Πάνου Δημήτριος και η Διευθύντρια Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Ν.Π.Δ.Δ. «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» κα Τζιοβάρα Σοφία. Συμμετείχαν επίσης οι επίκουροι καθηγητές του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κος Μιχάλης Κουράκος και κα Ζωή Κωνσταντή, αλλά και εκπρόσωποι φορέων όπως η ΑΡΣΙΣ και η ΕΛΕΠΑΠ.


Ο κ. Μανόλης Μέντης επιστημονικά υπεύθυνος του έργου και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών ανέλυσε τα δεδομένα της πανελλήνιας έρευνας που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του έργου με θέμα: «Εθελοντισμός και ψηφιακές δεξιότητες στις μεγαλύτερες ηλικίες».


Ακολούθως, το στέλεχος κ. Χατζησωκράτης, (εκ μέρους της ΠΡΟΟΨΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε) παρουσίασε καλές πρακτικές εθελοντισμού και ενεργού γήρανσης, καθώς και την πλατφόρμα σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εθελοντικής εργασίας «Worthit», που δημιούργησε η OTEAcademy ως εταίρος του έργου «Αειθαλεία».


Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τους συμμετέχοντες όπου διαπιστώθηκε η διάθεση για συνεργασία στο πλαίσιο του προγράμματος «Αειθαλεία» τόσο από την πλευρά των ωφελούμενων των ΚΑΠΗ, όσο και από όλους τους παρευρισκόμενους/ες.


Στα πλαίσια της συζήτησης παρουσιάστηκε και μια καλή πρακτική εθελοντισμού από την κα. Χρύσα Μανθου, συνταξιούχο εκπαιδευτικό, η οποία έχει αναλάβει εθελοντικά ξεναγήσεις- περιπάτους προβάλλοντας τα ιδιαίτερα ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του τόπου. Η συγκεκριμένη δράση συνεχίζεται και επεκτείνεται με νέες ιδέες και αποτελεί μία εξαιρετικά καλή πρακτική για την αξία του εθελοντισμού στη σύνδεση και εκπαίδευση της κοινότητας.