Ολοκλήρωση του 2ου focus group του Προγράμματος «Αειθαλεία»

Το 2ο focus group του "Αειθαλεία" ολοκληρώθηκε την 24η Ιανουαρίου του 2023  με ιδιαίτερη επιτυχία, με ένα πλούσιο και εξαιρετικό πάνελ καλεσμένων από φορείς με σπουδαία εμπειρία στο αντικείμενο και με την υπόσχεση για ανανέωση της επικοινωνίας κατά τις επόμενες φάσεις του project.


Μετά από σύντομες παρουσιάσεις του Προγράμματος και των στόχων του, από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο, Μέντη Μανόλη και τη Συντονίστρια του Φορέα Υλοποίησης, Βανδώρου Μάρα, έγινε παρουσίαση της πλατφόρμας που αναπτύσσει η OTEAcademy στο πλαίσιο του έργου από την υπεύθυνη ομάδας Μαρία Νικολαΐδου. 


Στη διαδικτυακή συνάντηση, στελέχη από Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, συζήτησαν για την καλλιέργεια της εθελοντικής συνείδησης στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας,  τα θεσμικά ή πρακτικά εμπόδια που εμποδίζουν τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας αλλά και τις πρακτικές του φορέα τους στην προσέλκυση, εκπαίδευση και αξιοποίηση των εθελοντών και εθελοντριών.


Μας τίμησαν με την παρουσία τους,  η κα Ελένη Γαζή (Ιδρύτρια της ΕΛΙΞ) , ο κος Γεράσιμος Κουβαράς (Country Director της Action Aid Hellas), η κα Μυρσίνη Μέγα (Υπεύθυνη Εθελοντών Action Aid Hellas), η κα Βέρα Τσίχλη (Συντονίστρια του τμήματος Υγείας και Εθελοντισμού από το Χαμόγελο του Παιδιού), η κα Μαρία Ρουμελιώτη (Ψυχολόγος στην Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης Ιωαννίνων), ο κος Νίκολαος Δρούγος (Ιατρός- Ερευνητής στο Ινστιτούτο Prolepsis), η κα Μαρία Ηλιοπούλου, (Συνιδρύτρια της People Behind) και η κα Τσέλση Λαζαρίδου (Γενική Διευθύντρια της Οργάνωσης 50plus Hellas).


Μέσα από την ανταλλαγή καλών πρακτικών προέκυψε η ανάγκη ανάδειξης του εθελοντισμού σαν εργαλείο ενεργού συμμετοχής για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (55+) ενώ συζητήθηκαν οι προοπτικές της Πλατφόρμας σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εθελοντικής εργασίας που αναπτύσσει το έργο και είναι προσαρμοσμένη σε αυτήν την ομάδα-στόχο.


 Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες παρουσίασαν τους φορείς που εκπροσωπούν και την άμεση ή έμμεση σύνδεση τους με τον εθελοντισμό στις μεγαλύτερες ηλικίες και αντάλλαξαν ιδέες και εμπειρίες για την αποτελεσματική κινητοποίηση ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας.


Στη συνέχεια, η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις προκλήσεις προσέγγισης εθελοντών στο πεδίο. Τέθηκε το θέμα της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων, το οποίο παρουσιάζεται αρκετά συχνά ως απόρροια της δεδομένης εμπιστοσύνης των εθελοντών και εθελοντριών προς τους φορείς τους. Διαδικασίες που άπτονται της διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού είναι απαραίτητες όταν γίνεται άνοιγμα για την αύξηση της "δεξαμενής" (pool) εθελοντών, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για ευπαθείς ομάδες. Έγινε κατανοητό επίσης πως η προσπάθεια για προσέλκυση εθελοντών, ξεκινάει ξανά από τα χαμηλότερα στάδια καθώς με την πανδημία του covid-19, το ενδιαφέρον του κόσμου έχει ατονήσει. Σε κάθε περίπτωση, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων φορέων έχει τον εθελοντισμό στο καταστατικό, ωστόσο κατέστη δεδομένη η ανάγκη για διεύρυνση της βάσης εθελοντών-ντριών καθώς και του εξειδικευμένου συντονισμού τους από  αρμόδιο προσωπικό της οργάνωσης.


Αναφέρθηκε επίσης πως είναι έκδηλη η ανάγκη της ομάδας-στόχου, ειδικά μετά την πανδημία, να βγει εκτός σπιτιού, να κοινωνικοποιηθεί και να προσφέρει εκ νέου. Ωστόσο και δεδομένου πως το ημερήσιο πρόγραμμα αυτών των ανθρώπων δεν είναι σαφές και σταθερό, υιοθετήθηκε η γενικότερη άποψη πως εξαρχής πρέπει η δεξαμενή των εθελοντών να προσεγγιστεί με συγκεκριμένες, αλλά ταυτόχρονα όχι πολλές σε αριθμό, προτάσεις για εθελοντική δραστηριότητα. Στη συνέχεια και εφόσον το ενδιαφέρον για τις δράσεις αυτές αυξηθεί, η πλατφόρμα σύζευξης πρόκειται να δημιουργήσει μια πολύ συμπαγή κοινότητα, από ανθρώπους που ανήκουν στις ομάδες-στόχους. Σε κάθε περίπτωση, οι ηλικιωμένοι-ες χρειάζονται εκπαίδευση όσον αφορά τη χρήση της πλατφόρμας αλλά και του διαδικτύου γενικότερα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να νιώσουν πως βρίσκονται στο περιθώριο.


Τέλος, έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε παραδείγματα εθελοντικών δράσεων, όπου οι ομάδες-στόχος μπορούν κάλλιστα να υποδυθούν το ρόλο του "παππού" και της "γιαγιάς" σε μικρά παιδιά τα οποία δεν είχαν ή δεν έχουν την ευκαιρία να συναστραφούν με τους αντίστοιχους δικούς τους. Αναφέρθηκαν επίσης άλλα παραδείγματα για την επέκταση του Προγράμματος, που αφορούσαν περιβαλλοντικούς ή εκπαιδευτικούς στόχους. Οι συμμετέχοντες έδωσαν την οπτική τους όσον αφορά τη χρήση της πλατφόρμας με τα σχόλια να είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικά, όσον αφορά τη μελλοντική διευκόλυνση των χρηστών.