Ολοκλήρωση του 4ου focus group του Προγράμματος «Αειθαλεία»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι ομάδες εστίασης (focus groups) στο πλαίσιο του Προγράμματος "Αειθαλεία - Ολιστικό πρόγραμμα για τον εθελοντισμό ατόμων τρίτης ηλικίας", ύστερα από την ολοκλήρωση και του τέταρτου εξ αυτών στις 28/3/2023. Στη διαδικτυακή συνάντηση, μέλη της Ομάδας Έργου του Προγράμματος συνομίλησαν με την εντεταλμένη σύμβουλο της Περιφέρειας Αττικής για τον Εθελοντισμό, κα Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, στην οποία έγινε συνοπτική παρουσίαση του project και της πλατφόρμας σύζευξης από τον Επιστημονικά Υπεύθυνο, κο Μέντη Μανόλη, τη Συντονίστρια του Φορέα Υλοποίησης, κα Βανδώρου Μάρα και τη Συντονίστρια ομάδας της OTEAcademy, κα Μαρία Νικολαΐδου.


Η συζήτηση κύλησε γύρω από τη διάχυση της πληροφορίας στο ευρύ κοινό και συγκεκριμένα την πληροφόρηση του όσον αφορά την πλατφόρμα. Κομβικό ρόλο πρόκειται να παίξουν τα επικείμενα workshops, η δημιουργία Δικτύου για την πλατφόρμα και τη βιωσιμότητα της, καθώς και το τελικό Συνέδριο για το κλείσιμο του Προγράμματος. Η κα Μπαρμπαγιάννη ενημερώθηκε από την Ομάδα Έργου για την επικοινωνιακή στρατηγική που θα ακολουθηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος από εδώ και στο εξής.


Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η κα Μπαρμπαγιάννη φάνηκε προβληματισμένη όσον αφορά τα στατιστικά των εθελοντικών δραστηριοτήτων στη χώρα μας, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει η απαραίτητη ευαισθητοποίηση του κόσμου για την αξία και τη σημασία του εθελοντισμού». Η Σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής θεωρεί πως ο εθελοντισμός φέρει ένα ιδιαίτερο στίγμα και δεν έχει τη δέουσα εκτίμηση και σεβασμό από την πλειοψηφία του κόσμου, ο οποίος τον αντιμετωπίζει με δυσπιστία και καχυποψία παρά την ταυτόχρονη διάθεση του για προσφορά και αλληλεγγύη.


Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες συμφώνησαν πως ο απώτερος στόχος είναι η συλλογική καλλιέργεια εθελοντικής συνείδησης στους πολίτες, αλλά και η γενικότερη αλλαγή συμπεριφοράς απέναντι σε Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και τις δράσεις τους. Κρίνοντας από την άμεση και μαζική ανταπόκριση του κόσμου στη συλλογή αγαθών για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας, έγινε εμφανής η έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης όσον αφορά τη δημιουργία του εκάστοτε εθελοντικού καλέσματος, καθώς και της διάχυσης του. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι ο κόσμος, παρά τη δεδομένη καλή διάθεση του, συνέλεξε ρούχα για τα οποία δεν εκφράστηκε κάποια ζήτηση. Με αυτό το σκεπτικό, τέθηκε η ανάγκη για την ύπαρξη στρατηγικής προσέλκυσης και συντονισμού εθελοντών και σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο, στρατηγική η οποία αυτή τη στιγμή απουσιάζει .


Τέλος και όσον αφορά τη βασική ομάδα-στόχο του Προγράμματος «Αειθαλεία», η κα Μπαρμπαγιάννη ανέφερε πως από πλευράς της Περιφέρειας υπήρχε παλιότερα πρόθεση για την ανάπτυξη εθελοντικών δράσεων σε γηροκομεία και ΚΑΠΗ, ωστόσο η πανδημία του Covid-19 ανέτρεψε πλάνα συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς. Τόνισε δε πως η βασική προϋπόθεση για την επιτυχία σχετικών δράσεων, είναι η συνεργασία της νεολαίας με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας καθώς η διαγενεακή συνεργασία προκαλεί ευεξία και στις δύο ηλικιακές ομάδες.

Click Here And Start Typing