Συμμετοχή στην Εκστρατεία #EUBeachCleanup 2023 σε συνεργασία με το Δήμο Πειραιά!

Συμμετοχή στην Εκστρατεία #EUBeachCleanup 2023 σε συνεργασία με το Δήμο Πειραιά


Aνταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Πρέσβειρας του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Συμφώνου στην Ελλάδα, Δρ. Αλεξάνδρας Πολιτάκη, η ομάδα εθελοντών και εθελοντριών της οργάνωσης «ΕΛΙΞ» και του προγράμματος «Αειθαλεία - Ολιστικό πρόγραμμα για τον εθελοντισμό ατόμων τρίτης ηλικίας» ένωσαν τις δυνάμεις τους με το Δήμο Πειραιά για τον καθαρισμό της ακτής «Βοτσαλάκια», το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, Διεθνή Ημέρα Καθαρισμού Ακτών.


Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εκστρατείας ευαισθητοποίησης #EUBeachCleanup και της παγκόσμιας εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών για καθαρούς ωκεανούς και ειδικότερα για τη θαλάσσια ρύπανση και τον τρόπο με τον οποίο οι συνήθειες μας επηρεάζουν τους ωκεανούς μας. Στην Ευρώπη, η εκστρατεία οργανώνεται και υποστηρίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μαζί με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τα Ηνωμένα Έθνη.


Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες ενημερώθηκαν για τη σημασία της συλλογικής κινητοποίησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς υπολογίζεται ότι έως και 37 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων θα φτάνουν στον ωκεανό ετησίως, έως και το 2040. Παράλληλα, ανέλαβαν τον καθαρισμό της ακτής αλλά και την καταγραφή των απορριμμάτων. Πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά καπάκια, περιτυλίγματα, υπολείμματα από σακούλες, ιατρικά απόβλητα, καλαμάκια και μεταλλικά κουτιά ήταν τα βασικά απορρίμματα που συλλέχθηκαν. Τα δεδομένα της καταγραφής θα αξιοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς.

Τη δράση υποστήριξαν με την παρουσία και τη συμβολή τους ο κος Παναγιώτης Ρέππας, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης και η κα Κυριακή Μπουρδάκου, Αντιδήµαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά. Επίσης το παρών έδωσαν η Πρόεδρος της ΕΛΙΞ κα Judith Wunderlich-Antoniou, καθώς και ο επιστημονικά υπεύθυνος του Προγράμματος "Αειθαλεία", κος Μανόλης Μέντης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία #EUBeachCleanUp θα βρείτε εδώ


https://oceans-and-fisheries.ec.europa.eu/eu-beach-cleanup_en