Συνέδριο για τον Εθελοντισμό και την Ενεργό Γήρανση & Ολοκλήρωση προγράμματος «Αειθαλεία»

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου έλαβε χώρα στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων το Συνέδριο για τον Εθελοντισμό και την Ενεργό Γήρανση, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του έργου  «Αειθαλεία:Ολιστικό πρόγραμμα για τον εθελοντισμό ατόμων τρίτης ηλικίας και την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά».


Η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Μαρία- Αλεξάνδρα Κεφάλα μας τίμησε με τον εναρκτήριο χαιρετισμό και τόνισε πως μία γηράσκουσα κοινωνία μπορεί να παραμένει ακμάζουσα και υγιής μέσα από τη δια βίου μάθηση και την ψηφιακή ενδυνάμωση.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας κος Δημήτρης Σκουτέλης, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος εθελοντισμού Αττικής κα Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΑΕΜ Α.Ε. κος Λάζαρος Καραούλης και η Πρόεδρος της ΕΛΙΞ κα Judith Wunderlich – Antoniou.


Οι εξαιρετικές ομιλίες και οι χαιρετισμοί ανέδειξαν τις προκλήσεις που αναδύονται από το Δημογραφικό ζήτημα και τη γήρανση του πληθυσμού και τόνισαν το ρόλο που μπορεί να παίξει o εθελοντισμός στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής,   της υγιούς γήρανσης και της διαγενεακής αλληλεγγύης.


Παρουσιάστηκαν επίσης καλές πρακτικές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και προτάθηκαν πολιτικές προς αυτήν την κατεύθυνση.


Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν η Αντιδήμαρχος Ενεργής Γήρανσης και Λεσχών Φιλίας του Δήμου Αθηναίων, κα Όλγα Δούρου, η οποία εστίασε στην ανάγκη ανάπτυξης εκσυγχρονισμένων και συμπεριληπτικών δημοτικών δομών και υπηρεσιών για την Τρίτη Ηλικία. Παράλληλα, ο κος Γεώργιος Σταμάτης, Βουλευτής Επικρατείας και πρώην Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και  Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τόνισε πως μία δομημένη πολιτική προώθησης του εθελοντισμού συνδέεται άρρηκτα με την ενεργό πολιτειότητα και την αξιοποίηση των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.      


Οι εταίροι του προγράμματος «Αειθαλεία» παρουσίασαν τις δράσεις, το ερευνητικό έργο και τις προτάσεις πολιτικής καθώς και την πλατφόρμα εθελοντισμού "Worth It", η οποία δημιουργήθηκε για την οργανωμένη πρόσβαση των πολιτών σε εθελοντικές δράσεις που θα διοργανώνονται από Δήμους, Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών κ.α.


Συνολικά παρακολούθησαν το Συνέδριο πάνω από 200 άτομα μεταξύ των οποίων φοιτητές, εθελοντές και εκπρόσωποι Δημόσιων Φορέων και Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. 


Ολόκληρο το βίντεο και το πρόγραμμα του Συνεδρίου θα το βρείτε εδώ.

Τα αποτελέσματα του έργου «Αειθαλεία» θα τα βρείτε εδώ.


Ευχαριστούμε θερμά όσους και όσες μας υποστήριξαν στην υλοποίηση του προγράμματος και παραμένουμε στη διάθεση όλων.


Η ομάδα έργου του «Αειθαλεία»