Το «Αειθαλεία» στο Ηράκλειο Κρήτης: 7o Workshop ευαισθητοποίησης μαζί με μία πολύ ενεργή κοινότητα!

Την Πέμπτη 23/11/2023 πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο χώρο του  Κ.Α.Π.Η. στον Πύργο Μονοφατσίου του Δήμου Αρχανών -Αστερουσίων και σε συνεργασία-συμμετοχή  με το Κ.Α.Π.Η. Χάρακα, το 7ο εργαστήριο του «Αειθαλεία» με σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, των στελεχών κοινωνικών υπηρεσιών αλλά και των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, για την αναγκαιότητα προώθησης της ενεργού γήρανσης μέσω καινοτόμων δράσεων εθελοντικής προσφοράς. Παρουσιάστηκαν τόσο τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Πατρών, παραδείγματα καλών πρακτικών από το εξωτερικό αλλά και μέρος της πλατφόρμας «Worth it».


Στην εκδήλωση μας τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος κα Γενιατάκη Χαρά και ο Αντιδήμαρχος κος Βελεγράκης Κωνσταντίνος


Με ιδιαίτερη χαρά οι υπεύθυνες των Κ.Α.Π.Η., κα Εύα Λιναρδάκη  και κα Ευαγγελία Πατεργιανάκη μας παρουσίασαν τις αμέτρητες δράσεις που έχουν αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια στις οποίες συμμετέχουν εθελοντικά μέλη των Κ.Α.Π.Η. και όχι μόνο. Δράσεις που βασίζονται στον εθελοντισμό των μελών  και καλύπτουν μεγάλη γκάμα αναγκών και πεδίων. Η παρουσίαση με πληθώρα φωτογραφιών και ανάλυση των δράσεων έδειξε ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά που το πρόγραμμα «Αειθαλεία» θέλει να προβάλλει και να ενισχύσει.


Χαρακτηριστικά παρουσιάστηκαν αρκετές δράσεις που έχουν αναπτύξει με τη βοήθεια των εθελοντών - μελών των ΚΑΠΗ:

Δράσεις Διαγενεακής συνεργασίας ενηλίκων - παιδιών

  • Βιωματικά εργαστήρια διάσωσης και διάδοσης τεχνογνωσίας παραδοσιακών τεχνών και επαγγελμάτων (Υφαντική – καλαθοπλεκτική- πλέξιμο -ραπτική -κατασκευή στιβανιών-κατσούνες βοσκών,κ.λ.π)

Δράσεις με Παιδιά Δημοτικού & Γυμνασίου

  •   Εργαστήρι «παίζω σαν άλλοτε» που περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες παιχνιδιών: Εθιμικά- ομαδικά- Ατομικά παιχνίδια
  • Εργαστήρι καταγραφής παλαιών παραμυθιών σε βιβλίο που συνοδεύεται από CD

Δράσεις για το περιβάλλον

  •   Δενδροφυτεύσεις, διάσωση παλιών σπόρων, διαμόρφωση - εξωραϊσμός παλαιών μονοπατιών, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων κλπ.

Δράσεις εκφρασμένης Αγάπης και Αλληλεγγύης

  •   Ομάδα «χέρι-χέρι» . Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία (κινητική-σωματική-αισθητηριακή-νοητική-γνωστική-συναισθηματική) που διαβιούν σε κοινότητα. Η ομάδα των ηλικιωμένων εθελοντών/ντριών άπλωσε τα χέρια στη δημιουργική απασχόληση- ομαδικά παιχνίδια- κουκλοθέατρο- πρόγραμμα κοινωνικοποίησης- εκπαίδευση στην ατομική καθαριότητα- προετοιμασία και παρασκευή γευμάτων- καφέ κλπ
  • Εορταγορές με έσοδα τα οποία αποδίδονται όπου υπάρχει ανάγκη
  • Επισκέψεις σε χώρους που η μοναξιά χρειάζεται φίλους

 

Μια ολοζώντανη κοινότητα προαγωγής εθελοντισμού με εμφανέστατη τη διάθεση να προσφέρει αλλά και να υποδεχτεί το καθετί καινούργιο που μπορεί να αναβαθμίσει το έργο τους.  Η εκτενέστατη συζήτηση μετά τις παρουσιάσεις έκλεισε με δύο υπέροχες και συγκινητικές απαγγελίες για τον εθελοντισμό από 2 μέλη του Κ.Α.Π.Η.