Το "Αειθαλεία" στην Αλεξανδρούπολη : Συναντήσεις με τοπικούς φορείς και την ακαδημαϊκή κοινότητα

"Την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024 στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης φορέων για το έργο "Αειθαλεία - Ολιστικό πρόγραμμα για τον εθελοντισμό ατόμων τρίτης ηλικίας", ο επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος, κος Μανόλης Μέντης, παρουσίασε το πρόγραμμα "Αειθαλεία" στο Κέντρο Ημέρας για την Υποστήριξη Πασχόντων από Άνοια του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Ο κος Μέντης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης & Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίασε το πρόγραμμα "Αειθαλεία" και τις βασικές πτυχές του, στους παρευρισκόμενους στο Κέντρο Ημέρας για την Υποστήριξη Πασχόντων από Άνοια του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Στο πλαίσιο της διάλεξης, αναπτύχθηκε το θέμα της αναγκαιότητας για την προώθηση του εθελοντισμού ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, με το σχετικό εκπαιδευτικό σεμινάριο να πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση του επιστημονικά υπεύθυνου και Προέδρου του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  Καθηγητή, κου Κωνσταντίνου Βαδικόλια. Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε με τους συμμετέχοντες, εξετάστηκαν τρόποι μέσω των οποίων οι ωφελούμενοι του Κέντρου Ημέρας να γίνουν αποδέκτες εθελοντικών υπηρεσιών, μέσα από τη διασύνδεση τους με το πρόγραμμα "Aειθαλεία" και τα Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Αλεξανδρούπολης.


Επίσης την ίδια ημέρα, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, ο κος Μέντης κατόπιν πρόσκλησης του Καθηγητή Ιατρικής και Διευθυντή της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, κου Γεώργιου Δρόσου, παρευρέθη σε αμφιθέατρο του Τμήματος Ιατρικής όπου ανέπτυξε το θέμα: «Ψηφιακές δεξιότητες και εθελοντισμός στην Τρίτη ηλικία». Στο διάλογο που ακολούθησε, έγινε ανταλλαγή απόψεων για το κατά πόσο μπορούν να αναπτυχθούν εθελοντικές υποστηρικτικές υπηρεσίες, από φροντιστές ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και προκειμένου να υποστηριχτούν, στο σπίτι τους, άτομα τα οποία δεν έχουν το απαιτούμενο υποστηρικτικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, έγινε συζήτηση για το πόσο ρεαλιστική είναι η προσέλκυση εθελοντών για τις σχετικές υπηρεσίες. Μέσα από το διάλογο, αναδείχτηκε η σημασία της εκπαίδευσης των εθελοντών, η αναγκαιότητα προστασίας των προσωπικών δεδομένων και η διασφάλιση της εποπτείας των εθελοντών, ώστε οι υπηρεσίες να παρέχονται πάντοτε με γνώμονα την ασφάλεια για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία και θα είναι αποδέκτες τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η υποβοήθηση στο περπάτημα, η υποκίνηση για ασκήσεις μετά από υποδείξεις ειδικών, η γενικότερη παρέα κλπ.


Μέσα από τις δράσεις και την εν γένει λειτουργία του προγράμματος "Αειθαλεία", η προσέλκυση και οργάνωση των εθελοντών γίνεται πραγματικότητα, ώστε δράσεις και υπηρεσίες όπως οι προαναφερθείσες να είναι καθόλα εφικτές. Με το προσδόκιμο ζωής να έχει ανέβει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η φροντίδα των συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη γίνεται ένα δεδομένο κοινωνικό καθήκον. Ο εθελοντισμός και το "Αειθαλεία" έχουν τον τρόπο να συνεισφέρουν τα μέγιστα, με γνώμονα την ευημερία των πολιτών, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.