5η Δεκεμβρίου : Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού και το Πρόγραμμα "Αειθαλεία"

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου, ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Θεωρείται η ιδανική ευκαιρία για εθελοντές και οργανισμούς ώστε να γιορτάσουν τις προσπάθειες τους, να μοιραστούν τις αξίες τους και να προωθήσουν το έργο τους. Η 5η Δεκεμβρίου αποτελεί μία σπουδαία αφορμή για τη δέσμευση όλων μας, ώστε να    διασφαλιστεί πως όλοι οι άνθρωποι μπορούν να διοχετεύουν την ενέργεια τους για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού για το 2023 είναι "Η δύναμη της Συλλογικής Δράσης: Αν το έκαναν όλοι!"

Μιλάμε φυσικά για τη μακρινή και ιδανική περίπτωση όπου εάν όλοι προσέφεραν εθελοντικά, θα υπήρχαν απεριόριστες δυνατότητες για βιώσιμη ανάπτυξη, παροχή τροφής και  εκπαίδευσης για όλους, ειδικά για τους μη προνομιούχους. Θα υπήρχε μεγαλύτερη μέριμνα για την υγεία, σωματική και ψυχική, θα υπήρχε συνολικά μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.

Ο εθελοντισμός αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό ανανεώσιμο πόρο για την επίλυση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων σε
όλο τον κόσμο. Καθώς η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις, οι εθελοντικές ομάδες είναι συχνά οι πρώτες που προσφέρουν τη βοήθεια τους. Βρίσκονται στο προσκήνιο σε κρίσεις και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συχνά υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες.


Οι εθελοντές και εθελόντριες είναι αυτοί και αυτές που κάνουν τις φιλανθρωπικές οργανώσεις να εργάζονται και να προχωρούν. Οι περισσότεροι εργάζονται χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα, χωρίς να πληρώνονται, πολλοί εξ αυτών δε το κάνουν με δικά τους έξοδα και στον προσωπικό τους χρόνο.Υπάρχουν πολλαπλά οφέλη από τις εθελοντικές δραστηριότητες, δεν είναι μόνο το αίσθημα ηθικής ανταμοιβής για τη βοήθεια προς τους άλλους, αλλά επίσης η διατήρηση της ψυχικής μας υγείας, η κοινωνικοποίηση κ.α.

 Με βάση τον εορτασμό της Παγκόσμιας αυτής  Ημέρας, κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τον εθελοντισμό συνοψίζονται  στα εξής:

-Ο μηνιαίος αριθμός εθελοντών ηλικίας 15 ετών και άνω ανέρχεται σε 862,4 εκατομμύρια παγκοσμίως.
- Επίσημως οι περισσότεροι εθελοντές είναι άντρες, ατύπως γυναίκες.
- Το 6,5% του εργατικού δυναμικού παγκοσμίως, συμμετέχει σε εθελοντικές δραστηριότητες μέσω κάποιας οργάνωσης.
 -Το 14,3% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει συμμετάσχει σε κάποια μορφή εθελοντικής δραστηριότητας
  (Πηγή : UNV 2022)


 O άνθρωπος προσφέρει εθελοντικά αποκομίζοντας πολλά οφέλη, τα οποία βοηθούν σε μεγάλο βαθμό τους οργανισμούς και τις τοπικές κοινότητες. Για να διευκολυνθεί ο εθελοντισμός, μπορούν κάλλιστα να γίνουν τα εξής:


 - Διευκόλυνση της συνεργασίας και της σύνδεσης μεταξύ πολιτών και κυβερνητικών αρχών, η οποία μπορεί να ενισχύσει τις φωνές των  περιθωριοποιημένων κοινοτήτων
 - Σύνδεση του εθελοντισμού με ατομικές, κοινοτικές και παγκόσμιες κρίσεις. Συνήθως οι εθελοντές είναι οι πρώτοι που ανταποκρίνονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
 - Σύνδεση του εθελοντισμού με τη διαθέσιμη υποστήριξη προς τους μη προνομιούχους συνανθρώπους μας
 - Οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αύξηση της κοινωνικής ένταξης, ενίσχυση της κατανόησης μεταξύ διαφορετικών πληθυσμών

 Τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ενθαρρυνθούν περισσότεροι άνθρωποι ώστε να αφιερώσουν λίγο χρόνο στους φορείς που κάνουν τη διαφορά για τις κοινότητες τους. Σήμερα είναι η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσει κανείς τον εθελοντισμό και να διαθέσει τη δικιά του δεξιότητα ή ικανότητα, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τη χρονική διαθεσιμότητα του.

Το πρόγραμμα "Αειθαλεία" προβάλλει την αξία της εθελοντικής προσφοράς και του ενεργού πολίτη, προωθεί τη συμπερίληψη μεγαλύτερων ηλικιών στον εθελοντισμό  και παράλληλα αναπτύσσει την ψηφιακή πλατφόρμα “Worth it” που φέρνει σε επαφή Εθελοντές/ντριες, Δήμους και Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

 Δηλώστε συμμετοχή στο πρόγραμμα εδώ

 Σας περιμένουμε!